Сблъсъци между враждуващи милиции в столицата на Либия убиха над 27 души във

...
Сблъсъци между враждуващи милиции в столицата на Либия убиха над 27 души във
Коментари Харесай

Най-малко 55 загинали при сблъсъци в Триполи

Сблъсъци между враждуващи милиции в столицата на Либия убиха над 27 души във вторник, оповестиха медицинските управляващи, представени от " Асошиейтед Прес ".

Боевете са най-интензивните, които Триполи е виждал през изминалата година. В допълнение към 27-те смъртни случая, над 100 души са били ранени в боевете, заяви рано в сряда Либийският център за незабавна медицина и поддръжка.

По-късно говорител на либийския център за незабавна здравна помощ заяви че " Броят на починалите при конфликти в Триполи набъбна до 55, като 146 са ранени ". 

Сблъсъците избухнаха късно в понеделник сред полицаи от 444 бригада и Специалните сили за въздържане, оповестиха локални медии. Напрежението избухна, откакто Махмуд Хамза, старши пълководец на 444 бригада, беше арестуван от съперничещата група на летище в Триполи по-рано денем, се споделя в отчетите.

Не е ясно какъв брой от починалите са полицаи или цивилни. Червеният полумесец не отговори незабавно на искане за коментар.

По време на сраженията във вторник Министерството на здравеопазването прикани враждуващите страни да разрешат на коли за спешна помощ и незабавни екипи да влязат в засегнатите региони, най-вече в южната част на града, и кръвта да бъде изпратена до околните лечебни заведения.

В изказване от вторник задачата на Организация на обединените нации в Либия съобщи, че следи със угриженост " случаите и събитията в региона на сигурността " и прикани за неотложно преустановяване на продължаващите конфликти.

И двете съперничещи си либийски администрации също осъдиха боевете в обособени изказвания във вторник. Камарата на представителите, която се намира в източния град Бенгази, упрекна своя противник, основаното в Триполи държавно управление, за насилието.

Посолствата на Съединени американски щати и Англия в Либия излязоха с изказвания, изразяващи угриженост по отношение на насилието . Съединените щати приканиха за " незабавна деескалация, с цел да се запазят последните триумфи на Либия към непоклатимост и избори ", споделиха от американското посолство.

Богатата на нефт страна е разграничена от 2014 година насам сред съперничещи си администрации на изток и запад, всяка подкрепяна от набор от добре въоръжени милиции и разнообразни непознати държавни управления. Северноафриканската нация е в положение на ужас, откогато през 2011 година подкрепено от НАТО въстание смъкна и по-късно умъртви дългогодишния деспот Моамар Кадафи.
 Ключов боен водач в Либия предложи излаз от гражданската война
Ключов боен водач в Либия предложи излаз от гражданската война

Халифа Хафтар приканва за единно държавно управление от технократи, което да управлява изборите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР